Holenderski sos do ryb

Holenderski sos do ryb

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 kostka
  • żółtka jaj

    5 sztuk
  • sok z cytryny

    6 łyżek
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • woda

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka należy wbić do miseczki i roztrzepać je z zimną wodą, masło należy pokroić na drobniuteńkie kawałki, dodać do żółtek i bardzo ostrożnie podgrzać, najlepiej nad parą, aby żółtka się nie ścięły. Cały czas należy wszystko roztrzepywać. Gdy sos zacznie robić się gęsty należy dodać doń przyprawy i sok z cytryny, następnie zdjąć z pary. Ilość przypraw można zmienić wedle własnego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

13.03.2013 09:52
Z pewnością wypróbuję przepis

IKrakowianka

13.10.2012 09:46
swietny pomysł

Edyta31

06.08.2011 20:54
ciekawy pomysł, super :)

wolochski

27.01.2011 21:30
super

Iwusia

09.08.2010 17:02
Bardzo fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat