Żeberka duszone w warzywach

Żeberka duszone w warzywach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • papryka

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
  • smalec

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • liść laurowy

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa Przyprawa do zup Kucharek-

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka duszone w warzywach
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, usmażyć na patelni, odłożyć.
Krok 2 - Żeberka duszone w warzywach
Na patelnię wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Paprykę najlepiej w 3 kolorach pokroić w kostkę, wsypać do marchewki, wymieszać i chwilę podsmażyć,
Krok 3 - Żeberka duszone w warzywach
Do podsmażonych warzyw włożyć usmażone żeberka, wlać 2 szkl wody, włożyć liść laurowy, odrobinę pierzu i soli. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z koncentratem, odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, pieprzem i czosnkiem granulowanym. .
Krok 4 - Żeberka duszone w warzywach
Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

m1monika

05.04.2013 23:26
uwielbiam :-)

IlonaAlbertos

29.12.2012 14:39
Pyszne są takie żeberka.

Wafelek2601

25.03.2012 21:36
rewelacja

Anna146

09.01.2012 07:01
super pomysł na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat