Sposób przygotowania
Cebulę obrać, naciąć ją na krzyż i wbić w nią goździki Prymat. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem i razem z cebulą zalać 3szklankami gorącej posolonej wody, włożyć przyprawy i gotować bardzo na małym ogniu 40 min. Następnie ostudzić kiełbasę w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje. Rodzynki umyć, osączyć i moczyć w winie około 20 min.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, ½ szklanki wywaru połączyć z 11/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu, stale mieszając, około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem Prymat i zagotować. Kiełbasę włożyć do sosu i odgrzać.
Podawać z pieczywem i ćwikłą.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, ½ szklanki wywaru połączyć z 11/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu, stale mieszając, około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem Prymat i zagotować. Kiełbasę włożyć do sosu i odgrzać.
Podawać z pieczywem i ćwikłą.
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
Barbara55
Konto zablokowane