Pahlawa

Pahlawa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jaja

    4 szt
  • masło

    550 g
  • śmietana 22%

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • orzechy włoskie

    1 1/2 szklanki
  • cukier

    1 1/2 szklanki
  • kardamon

    6 ziaren
  • miód płynny

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić 400g masła z 3 żółtkami. Dodać śmietanę i mąkę. Rozrobić ciasto – delikatne, miękkie i dość lepkie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w pergamin i wstawić do lodówki na 30 – 60 minut. Orzechy posiekać i wymieszać z cukrem. Kardamon wyłuskać z ziaren, zmiażdżyć i wymieszać z orzechami. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować je na wielkość brytfanny, grubość kilku milimetrów. Brytfannę posmarować odrobiną masła. Resztę masła stopić. Ułożyć na brytfannie warstwę ciasta. Posmarować ją cienko stopionym masłem. Pokryć połową farszu z orzechów. Położyć drugi płat ciasta i posmarować go cienko stopionym masłem. Ułożyć resztę farszu. Przykryć ostatnią warstwą ciasta i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Naciąć górną warstwę ciasta w kształt rombów - takie będą porcje gotowego ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika o temperaturze 170˚C. Po ok. 10 minutach zalać ciasto resztą stopionego masła. Wstawić znów do pieczenia na ok. 15 minut. Wyjąć kiedy ciasto się zarumieni, lekko zbrązowieje. Gorące ciasto pokroić do końca, wzdłuż wcześniej zrobionych nacięć. Zalać miodem. Odstawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola1512

29.03.2011 09:09
bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat