Przysmak ziemniaczany

Przysmak ziemniaczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3/4 kg
  • jaja

    3 sztuki
  • sos beszamelowy

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • sól, pieprz, posiekana pietruszka

  • ser żółty

    20 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i odparować, a następnie przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną póki gorąca ucierać dodając po żółtku. Następnie dodawać po łyżce starty ser(3/4 porcji), wymieszać z beszamelem i z pianą z białek. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Tortownicę wysmarować masłem napełnić masą ziemniaczaną, skropić stopionym masłem i posypać utartym serem. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Zrumieniony przysmak wyłożyć ostrożnie na półmisek i posypać pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem sosów i surówek

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

24.01.2011 19:48
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat