Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe racuszki drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
drożdże 2 dag
cukier 4 łyżki
woda 1 szkl
banan 2 szt
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe racuszki drożdżowe

Wodę podgrzać by była ciepła i rozpuścić w niej cukier a także drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do nie rozpuszczone drożdże. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem lub miksujemy i dodajemy do mąki. Łyżką wyrabiamy niezbyt gęste ciasto drożdżowe. Zostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy patelnię z niewielka spryskaną kilkoma kroplami oleju. Łyżką bierzemy porcje ciasta i wykładamy na patelnię (nakładanie będzie łatwiejsze jeśli uprzednio będziemy moczyć łyżkę w wodzie). Smażymy na złoto z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 09.01.2012 17:04
ja na zakwasie jeszcze nie próbowałam ale pomysł bardzo mi sie podoba
caralajna 09.01.2012 16:33
ja takie też robię tylko używam zakwasu :)
Karolcia12 01.01.2012 21:13
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak