Przepis i sposób przygotowania na: rolada z ciasta szpinakowego
Pokroić cebulę i czosnek na drobną kostkę,podsmarzyć na oliwie lub oleju do momentu zeszklenia się i dodać szpinak razem smarzyć aż szpinak będzie miękki i powstanie taka papka przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Poźniej odsączyć całą wodę ze szpinaku bardzo dokładnie, szpinak musi być bardzo zbity nie może zawierać ani kropelki wody bo trudno będzie uformować z niego ciasto.
Odstawić do wystygnięcia. Kiedy ostudzi się szpinak dodac do niego 10 żółtek i mąkę, białka ubić w osobnym naczyniu i stopniowo dodać do tej masy szpinakowej wymieszanej z żółtkami i mąką. Kiedy wszystko się połączy wyłożyć pergaminem dużą płaską blachę i wylać połowę ciasta, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, kiedy ciasto się upiecze wyjąć je z piekarnika i ułożyć na ściereczce do ostygnięćia w tym czasie włożyć drugą turę ciasta do piekarnika tak samo jak to wcześniejsze. Kiedy ciasto wystygnie posmarować go masą serową zrobioną z szerków kanapkowych wymieszanych z fetą i lekko doprawionych do samku pieprzem i obłożyć łososiem dodać pomidorki kottajlowe i zawijać w roladę, pożniej mocno ścisnąć roladę folią spożywczą i wstawić na 5-6 godzin do lodówki i tak samo zrobić z drugim ciastem. Podawać na zimno.