Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drozdzowe z kapustą i grzybami
Do miski wsypałam pół kilo mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam olej , letnią wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat i rozwałkowałam na prostokąt , na grubość 5 mm. Pocięłam na 3 prostokąty i kładłam w odstępach kapustę z grzybami, składałam na pół o odcinałam paszteciki. Ułożyłam je na natłuszczonej blasze i postawiłam na 10 min w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.
Piekłam w 200 C około 20 min, do zrumienienia.