Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ryżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
pieczarki 20 dag
jajko 6
cebula 1
szczypiorek
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ryżowe

Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Cztery jajek ugotować ba twardo w lekko osolonej wodzie, żeby lepiej ściągało się skorupki. Ugotowane jajka obrać, przemyć wodą, aby nigdzie przypadkiem nie została skorupka i pokroić w niedużą kostkę. Ryż wymieszać z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami, a następnie wbić do tego jeszcze jedno surowe jajko. Szczypiorek umyć, pokroić i dodać do składników. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na złotawy kolor. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na małą kostkę i również podsmażyć na patelni. Pieczarki oraz cebulę dodać do ryżu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą i doprawić do smaku pieprzem oraz solą i ponownie wymieszać. Z ciasta formować kuleczki i moczyć je w rozrobionym jajku, a następnie w bułce tartej. Kotleciki ryżowe piec na patelni, na rozgrzanym oleju z jednej iu drugiej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 28.12.2011 08:16
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak