Schabowy z kolendrą i ziemniaczki na maśle z majerankiem.

Schabowy z kolendrą i ziemniaczki na maśle z majerankiem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    3 plastry
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • masło

    70 gram
  • jajko

  • bułka tarta

    do obsypania
  • mąka pszenna

    do obsypania
  • olej

  • kolendra cała

    8 ziarenek
  • gałka muszkatołowa mielona

    0,5 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • czosenk

    1 główka
  • pieprz czarny mielony

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety o grubości do 3 cm stłuc tłuczkiem do mięsa z dwóch stron do grubości 0,5 cm.
Kolendrę zmiażdżyć tłuczkiem i natrzeć kotleta z jednej strony, pieprzem i kolendrą. Z drugiej strony nacieramy solą, gałką muszkatołową i połową ząbka czosnku. Odstawiamy na 30 minut w chodne miejsce i przygotowujemy ziemniaczki.

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Plastry kroimy na 4 części i wrzucamy całość z masłem i resztą wyciśniętego czosnku oraz solą na mały ogień. Dusimy pod przykryciem około 30 minut i doprawiamy majerankiem.

Kotlety zamaczamy w roztrzepanym jajku. Mąkę mieszamy z bułką tartą i otaczamy w tym kotleta. Smażymy na złoty kolor.

Całość podajemy ze świeżymi warzywami, np. z papryką.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mariusz10

17.12.2011 17:56
pyszny

ben-ka

16.12.2011 09:39
obiadek smakowity:)

MAR3STA

13.12.2011 15:54
smaczny obiadek

treonina

13.12.2011 12:51
pycha! świetny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat