tarta owocowa

tarta owocowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło w temperaturze pokojowej

    1 kostka
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • mąka

    2-3 szkłanki
  • jajka

    2 sztuki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • galaretka owocowa

    2 opakowania
  • woda

    750 ml
  • mleko

    800 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml ciepłej wody i odstawiamy na ok. 30 min. do przestygnięcia i następne 45 min. do lodówki do stężenia (powinna być lekko ścięta, nie może być płynna). W międzyczasie z masła, cukru, jajek i mąki wyrabiamy ręcznie lub w mikserze ciasto. Mąkę dodajemy powoli, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie wkładamy je do lodówki na ok 30 min. Potem gotujemy budyń w 800 ml mleka i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce dowolnie wybrane kroimy według uznania. Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie do tart ( ja mam szklaną 26 cm średnicy i niczym jej nie smaruję ani nie wykładam). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy aż się dobrze zarumieni. Następnie wyjmujemy i studzimy. Na zimne ciasto wykładamy budyń, następnie owoce i galaretkę. Całość wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

11.06.2011 13:00
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat