Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2.5 szklanka
  • cukier puder

    3 łyżka
  • masło

    3/4 kostka
  • cukier

    1 i 1/4 szklanka
  • mąka

    1/3 szklanka
  • sól

    szczypta
  • żółtka

    9
  • słodka śmietanka 30 %

    1.5 szklanka
  • białka

    9
  • cukier puder

    3/4 szklanka
  • truskawki

    1.5 (pokrojone)
  • rabarbar

    6 (pokrojony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę (2.5 szklanki) wymieszać z cukrem pudrem (3 łyżki) i posiekanym masłem (3/4 kostki), aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180ºC, przez około godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder (3/4 szklanki), a następnie wyłożyć na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 - 15 minut, aż beza się zrumieni. Przepis pochodzi z blogu \"Tak sobie pichcę\"

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolek9

16.06.2011 19:55
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat