Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    2 szt
  • włoszczyzna suszona

    1 porcja
  • śmietana

    1 śmietana
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • por (biała część)

    5 dag
  • masło

    1 łyżkia
  • cheddar

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 4 szklankami wody, gotować 30 minut. W połowie gotowania dodać ziemniaki. Następnie wywar przecedzić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i połączyć z przestudzonym wywarem, stale mieszając. Zupę zagotować, zdjąć z ognia, dodać mleko, śmietanę, starty ser, marchewkę z włoszczyzny i ziemniaki. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny i solą.
Por oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki i zeszklić na maśle. Zupę podgrzać, rozlać do bulionówek i przybrać porem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna152

22.10.2011 09:24
musi byc smaczna

kriso

10.05.2011 05:47
super

gosia561

17.04.2011 12:25
rewelacja

Tika4444

07.02.2011 11:04
fajny przepis

szajba2

05.02.2011 11:22
wolę zupę warszawską

Jaheira11

15.10.2010 09:57
pychotka!

jolajka

27.09.2010 07:09
próbowałam jest niezła

Barbara55

22.09.2010 14:25
dobra zupa nie jest zła

aga130982

05.09.2010 09:59
mniam

buksiak12

25.08.2010 15:17
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat