Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 15 g
cukier 3 łyżeczki
mleko 0,5 szklanki
mąka 0,5 szklanki
Ciasto:
żółtko jajek 2
cukier 1/4 szklanki
mąka 250 g
masło 25 g
kruszonka
mąka 25 g
cukier 25 g
margaryna 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane z kruszonką

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką , odstawic do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozczyn powiniem podwoić objętość.

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Żółtka rozetrzeć z cukrem, wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, ugniatać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Następnie powoli wlać masło i ugniatać, do czasu aż masło całkowicie się \"wchłonie\". Przyryć miskę ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto podzielić na kawałki, formować podłużne bułeczki, wyłożyć na baszce, odstawić.

Przygotować kruszonkę: wymieszać margarynę, mąkę i cukier.

Bułeczki wysmarować jajkiem, posypac kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.

Gotowe podawać z domową konfiturą. Pycha!!! :)

Wyszło mi 7 bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 19.04.2013 11:14
pyszniutkie
kasienka23 24.06.2012 21:37
z pewnością są pyszne
iziona 04.12.2011 15:48
uwielbiam takie bułeczki
ronald88 04.12.2011 12:22
super
gottrina 04.12.2011 10:50
super bułeczki na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak