Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy na gorąco
Przepis na sos chrzanowy przyda się gdy:
- masz na obiad pieczeń wołową,
- zostały Ci jajka na twardo i szukasz pomysłu na kolację,
- masz duszone na parze warzywa, które potrzebują wyrazistego sosu.
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać bulionem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny.
Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami bulionu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ewentualnie solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.