Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaszanka

  • kaszanka z podrobami

    8 plastrów
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • słodkie cebule

    2 szt
  • szara reneta

    2 szt
  • sok z cytryny

    1/2
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • ogórek konserwowy Smak

    12 szt
  • szczypiorek

Puree ziemniaczane

  • ziemniaki

    400 g
  • masło

    100 g
  • śmietana kremowa 36%

    100 ml
  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
Purée: ugotowane ziemniaki zblendować, dodać rozpuszczone masło, śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
Kaszankę ułożyć na jabłkach z cebulą i cynamonem. Tak przygotowaną kaszankę podawać z purée ziemniaczanym i ogóreczkami konserwowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat