Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kaszanka

kaszanka z podrobami
8 plastrów
olej rzepakowy
3 łyżki
słodkie cebule
2 szt
szara reneta
2 szt
sok z cytryny
1/2
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ogórek konserwowy Smak
12 szt
szczypiorek
Sklep Prymat

Puree ziemniaczane

ziemniaki
400 g
masło
100 g
śmietana kremowa 36%
100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Purée: ugotowane ziemniaki zblendować, dodać rozpuszczone masło, śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
2
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
3
Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
4
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto
5
Kaszankę ułożyć na jabłkach z cebulą i cynamonem. Tak przygotowaną kaszankę podawać z purée ziemniaczanym i ogóreczkami konserwowymi.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak