Piernik z orzechami

Piernik z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0.5 kg
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cukier

    25 łyżki
  • margaryna

    5-10 dag
  • jajka

    5 szt
  • miód

    25 dag
  • przyprawa do piernika

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 0,5 kg mąki dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej Prymat oraz 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Prymat i wymieszać. Sporządzić karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, 25 dag miodu oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masa i dodać 15 dag rozdrobnionych orzechów. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Piernik można przełożyć marmoladą, posmarować wierzch czekoladą lub lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Oktawia

15.07.2011 19:42
musi być smaczne

Adamorek

15.06.2011 23:56
dobre

berys18

28.03.2011 09:37
smakowite

Babciagramolka

25.12.2010 19:00
Szkoda ze mało go widac na zdjęciu

Sylwia88

10.11.2010 12:52
musze zrobic

bami

07.11.2010 15:11
przypomniały mi się Święta...ehh... pyszny piernik :)

rakow2

17.10.2010 15:31
dobra rzecz

Barbara55

14.09.2010 13:54
a to piernik

Wojtek9

29.08.2010 17:29
bardzo dobre

christopher1

21.08.2010 12:58
Dzięki za przepis, brzmi smakowicie. Na pewno spróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat