Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

4.8
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Żeberka w kapuście kiszonej duszone to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. W każdym domu, to danie pojawiło się na stole nie raz, a połączenie mięsa i kiszonej kapusty jest nam doskonale znane również z innych dań, np. duszonego schabu. Przeczytajcie przepis do końca i to wyjątkowe danie przygotujcie samodzielnie.

Składniki:

żeberka wieprzowe
1/2 kg
kapusta kiszona
1/2 kg
por
1 sztuka
marchew
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
smalec
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Żeberka w kapuście kiszonej duszone to pełne smaku i aromatu danie, które uwielbiamy. Połączenie mięsa, które nabiera delikatności i kruchości podczas duszenia z kapustą kiszoną to duet idealny. Jeśli chcecie stworzyć pełnowartościowy obiad czy przygotować go na przyjście gości - nie zapomnijcie o ugotowaniu ziemniaczków. Żeberka w kapuście kiszonej duszone, początkowo podsmażone na złoty kolor, następnie duszone na wolny ogniu razem z kapustą kiszoną, nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Mimo, że przygotowanie tego dania może wydawać się czasochłonne (mięso powinno dusić się ok. 1.5 h) to zobaczycie, że efekt Was zachwyci. 

Kroki postępowania

1
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć mięso, dodać pokrojony czosnek i zrumienić. Rumiane żeberka przełożyć do rondla, dodać kiszoną kapustę, pokrojony por, utartą marchewkę, listek laurowy.
Krok 1 - Żeberka duszone w kapuście kiszonej foto
2
Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 2 - Żeberka duszone w kapuście kiszonej foto
3
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać
Krok 3 - Żeberka duszone w kapuście kiszonej foto
4
Żeberka duszone w kapuście podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
Krok 4 - Żeberka duszone w kapuście kiszonej foto

Spodobał Wam się przepis na żeberka w kapuście kiszonej duszone? Koniecznie wypróbujcie go i zachwyćcie smakiem! 

Więcej przepisów na żeberka znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Żeberka w miodzie, Żeberka w białej kapuście

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 26.01.2014 16:45
Muszą być pyszne.
Ewelina38 19.12.2012 22:50
ależ apetyczne jedzonko
Łukasz15 12.10.2012 14:10
Super danie
angelika14 12.01.2012 16:08
ciekawe i na pewno bardzo dobre:)
Maniek2 13.12.2011 09:26
fajne
Anna146 21.11.2011 07:32
super danie
Magdalena67 20.11.2011 22:09
Smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak