Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w młodej białej kapuście

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Polecam bardzo smaczne żeberka duszone w kapuście białej młodej. Tak przygotowane żeberka skuszą każdego niejadka a młoda świeża kapusta doda żeberkom wyjątkowego smaku.

Składniki:

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
sól 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
miód 2 łyżki
olej 3 łyżki

Składniki na kapustę białą:

młoda kapusta 1 sztuka
cebule 2 sztuki
masło klarowane 5 łyżek
woda 150 mililitrów
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

młode ziemniaki 1.5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w młodej białej kapuście

Żeberka opłukać, osuszyć, a następnie natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Żeberka włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze około 20 minut, krótko przed końcem smażenia żeberka posmarować miodem.
Kapustę obrać z brzydkich liści, opłukać a następnie poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło włożyć kapustę, dodać około 3/4 szkl. wody i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić kapustę około 10 minut. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć do zeszklenia, dodać do kapusty, dodać również przyprawy i koperek wymieszać.
Po 10 minutach do kapusty włożyć żeberka i dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Żeberka podawać na kapuście w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.06.2018 21:18
Syte jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak