Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w młodej białej kapuście
Żeberka opłukać, osuszyć, a następnie natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Żeberka włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze około 20 minut, krótko przed końcem smażenia żeberka posmarować miodem.
Kapustę obrać z brzydkich liści, opłukać a następnie poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło włożyć kapustę, dodać około 3/4 szkl. wody i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić kapustę około 10 minut. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć do zeszklenia, dodać do kapusty, dodać również przyprawy i koperek wymieszać.
Po 10 minutach do kapusty włożyć żeberka i dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Żeberka podawać na kapuście w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaczków.