Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 25 dag
boczek wędzony 20 dag
ziemniaki ugotowane
cebula 1 szt
olej do smażenia
mąka 1 łyżka
włoszczyzna
sól
pieprz
ziele angielskie
kapusta kiszona 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Mięso i włoszczyznę , a także liść laurowy i ziele angielskie oraz pieprz,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie i otrzymamy około pół litra wywaru. Wyjmujemy z garnka mięso i warzywa. Mięso kroimy w kosteczkę. W drugim garnku podgotowujemy kapustę kiszoną, zalewając ją uprzednio około litrem wody. Kiedy się podgotuje, wrzucamy do niej pokrojone mięso, wlewamy bulion. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym również dodajemy go do kapusty. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodajemy do niej mąkę, aż się lekko zrumieni, dodajemy odrobinę bulionu, aby mąka się ładnie rozprowadziła.Dodajemy zawartość patelni do kapuśniaku. Gotujemy go jeszcze kilkanaście minut. Ja lubię kapuśniak zjadać z ziemniakami ugotowanymi i podanymi osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 20.11.2011 23:37
rewelacyjnie wygląda a w smaku to pewnie poezja :)
IKrakowianka 20.11.2011 01:03
ale super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak