Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    3 dag
  • masło

    12,5 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • śliwki

    20 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wlać je do mąki, dodać rozpuszczone masło, jajka i wyrobić ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość 2/3 z niego wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na cieście ułożyć śliwki, posypać je cukrem i cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować długi pasek i zrobić z niego kratkę na śliwkach, ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w temp. 180 stopni przez 45- 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

07.01.2014 11:44
lubię takie :)

RenataZ-et

02.09.2013 23:21
świetne ciasto

bercik1

06.10.2011 23:04
Extra ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat