Kiełbasa krakowska

Kiełbasa krakowska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiepszowiny od szynki

    4 kg
  • chudej

    1 kg
  • soli

    10 dag
  • saletry

    1 dag
  • pieprzu

    1 dag
  • ziela angielskiego Prymat mielone

    7 dag
  • majeranek Prymat

    5 dag
  • ząbki czosnku

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę wołowiny przepuścić w maszynce z drobnym sitkiem. Resztę mięsa pokroić w kostkę. Wyrobić z solą, saletrą, czosnkiem i przyprawami. Odstawić na dzień w chłodne miejsce. Napełnić jelita. Formować kiełbasy długości 40 cm. Pozostawić do suszenia na 4 dni. Następnie wędzić 3 dni nad zimnym dymem.

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia71

11.04.2011 11:11
nie robię sama

zuzanna6

18.10.2010 07:24
przepis na dobrą wędlinę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat