Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • margaryna

    1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia

  • drożdże świeże

    2 dkg
  • mleko i szczypta cukru do zaczynu

    2 łyżki
  • sól

  • jabłka

    2 sztuki
  • cukier puder

  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zamieszać z 2 łyżkami podgrzanego mleka, dodać szczyptę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, podgrzane mleko i szczyptę soli. Ciasto dobrze ubijać łyżka lub trzepaczka dodając roztopioną margarynę. Na końcu dodać ubite na sztywno białka z jajek wymieszać delikatnie i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Obrać w tym czasie jabłka pokroić w niezbyt cienkie plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

14.09.2010 15:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat