PPierogi ziemniaczane pieczone

PPierogi ziemniaczane pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    7-8 sztuk
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    1-2 łyżek
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana do polania

    0,5 szklanki
  • sól

  • Nadzienie:

  • mięso (gotowane lub pieczone)

    25 dkg
  • margaryna

    0,5 łyżki
  • cebula

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • jajka

    do smarowania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane gorące ziemniaki utłuc i dokładnie ucierać aż utworzy się ciągliwa, jednolita masa. Wbić do nie j jajka, wsypać mąkę i osolić po czym dokładnie wyrobić. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Mięso przepościć przez maszynkę razem z surową cebula, dodać sól , pieprz i margarynę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę układać łyżeczką na rozwałkowane ciasto. Foremką lub szklanką wyciąć pierożki i zlepić dokładnie brzegi. Powierzchnię pierogów posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku aż się ładnie zrumienia. Upieczone pierożki polać roztopionym masłem śmietaną podawać na gorąco.
Jest to jeden z przepisów mojej babci które udało mi się znaleźć w moim zeszyciku sprzed prawie 20 lat.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat