Przepis i sposób przygotowania na: Tagiatelle carbonara
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odcedź makaron w durszlaku.
We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
A teraz sos:
Boczek pokrój w plastry a nastepnie w paski o szerokości 0,5 cm. Wrzuć do rozgrzanego garnka (nie musisz dawać żadnego tłuszczu, wytopi się sam z boczku) i smaż go na wolnym ogniu do momentu, aż będzie rumiany i chrupiący.
Teraz odlej cały wytopiony tłuszcz, wlej śmietanę i zagotuj.
Dodaj pieprz i sól. Z solą obchodź się ostrożnie, ponieważ boczek jest słony.
Pogotuj całość chwilkę i dodaj makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie. Teraz najważniejsze. Zsuń garnek z ognia i dodaj żółtko, wymieszaj całość dokładnie. Traz twój sos jest kremowy i dokładnie okleja każdą z nitek makaronu.
Nałóż makaron na talerze i posyp świeżo tartym parmezanem.