odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • woda

    60 ml
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • wędzony boczek

    250 g
  • szpinak świeży

    150 g
  • cebula

    3 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • mleko

    200 ml
  • śmietana

    200 ml (36%)
  • pomidory suszone Smak

    kilka szt.
  • oliwa

Do smaku

  • pieprz biały mielony

  • sól ziołowa

  • zioła prowansalskie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Ciasto kruche: przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie dno i boki wysmarowanej masłem formy i ponownie wkładamy do lodówki.
Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na nim posiekaną w piórka cebulę. Przyprawiamy białym pieprzem, solą ziołową oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Dodajemy pokrojony w niewielką kostkę boczek i chwilę smażymy. W razie potrzeby można dodać olej lub oliwę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę szpinaku, chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając, przyprawiamy solą oraz pieprzem czarnym, a następnie przekładamy na sitko do odsączenia. To samo robimy z drugą połową szpinaku.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną: Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy mleko, śmietanę, odrobinę soli oraz pieprzu białego. Mieszamy na jednolitą masę.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Odsączony szpinak mieszamy z boczkiem oraz cebulą oraz ½ masy śmietanowo-jajecznej.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Farsz wykładamy równomiernie na podpieczone kruche ciasto. Następnie stopniowo zalewamy go pozostałą masą jajeczno-śmietanową. Pomidory suszone kroimy w cienkie plastry i dekorujemy nimi wierzch.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190̊C. Tartę możemy podawać na gorąco lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgosia Ogonek 03.12.2015 17:02
Zrobiłam dziś na obiad. Było na prawdę pysznie :) Mąż zachwycony :)
Gosia Nowicka 01.10.2015 16:52
Zrobilam!!! Wyszlo przepyszne, a dodam,ze jestem kulinarnym antytalentem :) Teraz to moja specjalnosc! ;p
Doradca Smaku 03.03.2015 14:44
@Lenka31, rzeczywiście, w składnikach wkradła się literówka. Do przepisu konieczne jest dodanie 250 g mąki.
2milutka 02.03.2015 17:26
ja sądzę że błąd,pewnie powinno być 250 g
bartekk 25.02.2015 17:08
fajnie wyglada
Lenka31 24.02.2015 17:26
Nie jestem ekspertem, ale na pewno do ciasta kruchego tylko 25g mąki??

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat