Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kruche ciasto
-
mąka pszenna
250 g -
masło
125 g -
woda
60 ml -
jajko
1 szt. -
sól
1 szczypta
Farsz
-
wędzony boczek
250 g -
szpinak świeży
150 g -
cebula
3 szt. -
jajko
3 szt. -
mleko
200 ml -
śmietana
200 ml (36%) -
pomidory suszone Smak
kilka szt. -
oliwa
Do smaku
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem
Kroki postępowania

Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.







Komentarze (6)