Zapiekanka makaronowa z cukinią.

Zapiekanka makaronowa z cukinią.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowego makaronu kolanka z falbanką np Lubella

    35 dag
  • mięsa mielonego wieprzowego

    1 kg
  • średnie cukinie,po ok.25 cm długości

    3 szt
  • duże,dojrzałe,mięsiste pomidory,

    2 szt
  • żółtego sera np.gouda

    40 dag
  • czosnku

    2 ząbki
  • cebulka smażona

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 szt
  • papryka ostra mielona

    1 szt
  • pieprzu ziołowego

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do potraw

    2 łyżeczki
  • gałki muszkatołowej

    1 łyżeczka
  • przyprawy do mięsa mielonego

    1 łyżka
  • oregano

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso smażyć na łyżce oleju, dodając rozkruszone mini kosteczki ostre papryczki i smażona cebulka. Przecisnąć czosnek przez praskę, wsypać pieprz ziołowy i przyprawę do mięsa mielonego, smażyć, aż mięso będzie miękkie .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni. Cukinie pokroić w 1 cm kostkę i wrzucić na patelnię, rozkruszyć mini kosteczki oregano i pietruszki, wsypać ziarenka smaku. Dusić kilka minut, po czym wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dalej podgrzewać, aż sos straci posmak surowizny i część soku odparuje. Gdy sos ładnie zgęstnieje odstawić. Wysmarować duże naczynie żaroodporne tłuszczem .Wsypać na dno 1/3 ugotowanego makaronu i posypać1/3 żółtego sera .Rozłożyć na to równomiernie połowę mięsa mielonego i połowę cukinii. Nabierać ją łyżką cedzakową,aby sos pozostał na patelni. Kolejna warstwa to 1/3 makaronu i na nią dać resztę mięsa mielonego i znów makaron posypany 1/3 żółtego sera.

Na wierzchu rozkładamy pozostałą cukinię i polewamy sosem powstałym w trakcie jej smażenia. Rozrzucamy resztę sera i posypujemy gałką muszkatołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

03.06.2013 10:32
bardzo lubię zapiekanki

aniapetr

08.11.2011 18:08
świetny przepis

motomaniak

21.07.2011 14:50
Super!

eli_555

05.06.2011 23:23
pycha

Sarenka

04.01.2011 19:36
Pyszne, dobrze doprawione danie.

Mati13

16.11.2010 07:48
smaczna:)

misia53

04.10.2010 12:33
Super! cukinie jeszcze mam.

SmacznaPyza

18.07.2010 19:18
świetne! porządny i pyszny obiad w jednym naczyniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat