Przepis i sposób przygotowania na: Casserole z indykiem i suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 2
Co to jest casserole? Casserole to nic innego, jak zapiekanka, zapiekane danie jednogarnkowe. Jego nazwa pochodzi od naczynia, w którym jest przygotowywane. Ten przepis na zapiekankę zawiera mięso indyka, brokuły, szpinak, suszone pomidory. Ale tak naprawdę taką zapiekankę z sosem śmietanowym możecie zrobić z dowolnych składników - np. z pozostałych z poprzedniego dnia brokułów, ziemniaków, kawałków pieczeni.
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
2. Różyczki brokuła blanszujemy – wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i zostawiamy na 2 minuty – a następnie odcedzamy.
3. Pierś indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy indyka, posypujemy mięso estragonem i podsmażamy. Po minucie dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
3. Mięso ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy różyczki brokuła, posypujemy całość suszoną cebulą i czosnkiem.
4. W misce łączymy serek puszysty i śmietankę. Mieszamy oba składniki, aby nie było grudek i wylewamy sos na naszą zapiekankę.
5. Do indyka ze szpinakiem dajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy) i paprykę słodką mieloną. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na ok. 20-30 minut.
5. Siekamy natkę pietruszki. Pestki dyni prażymy krótko na suchej patelni.
Sposób podania:
Casserole podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.