Casserole z indykiem i suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Casserole z indykiem i suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 2

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Casserole, czyli...zapiekanka! Zapiekanka z indykiem, suszonymi pomidorami, brokułami, szpinakiem w sosie śmietanowym, a na wierzchu z zapieczonym serem żółtym. Pyszny obiad lub kolacja na ciepło. Taka zapiekanka będzie również smakowała na drugi dzień, na przykład jako lunch.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuły

    1 główka
  • pierś z indyka

    450 gramów
  • oliwa

    1 łyżka
  • Estragon suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • szpinak świeży

    1 garść
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • serek śmietankowy meksykański

    150 gramów
  • śmietanka 12%

    250 mililitrów
  • Pomidory suszone w paskach

    140 gramów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ser żółty

    6-8 plastrów
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • pestki dyni

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Casserole z indykiem i suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 2

Co to jest casserole? Casserole to nic innego, jak zapiekanka, zapiekane danie jednogarnkowe. Jego nazwa pochodzi od naczynia, w którym jest przygotowywane. Ten przepis na zapiekankę zawiera mięso indyka, brokuły, szpinak, suszone pomidory. Ale tak naprawdę taką zapiekankę z sosem śmietanowym możecie zrobić z dowolnych składników - np. z pozostałych z poprzedniego dnia brokułów, ziemniaków, kawałków pieczeni. 

Przygotowanie:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.

2. Różyczki brokuła blanszujemy – wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i zostawiamy na 2 minuty – a następnie odcedzamy.

3. Pierś indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy indyka, posypujemy mięso estragonem i podsmażamy. Po minucie dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

3. Mięso ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy różyczki brokuła, posypujemy całość suszoną cebulą i czosnkiem.

4. W misce łączymy serek puszysty i śmietankę. Mieszamy oba składniki, aby nie było grudek i wylewamy sos na naszą zapiekankę.

5. Do indyka ze szpinakiem dajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy) i paprykę słodką mieloną. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na ok. 15 minut, do czasu, aż ser się roztopi.

5. Siekamy natkę pietruszki. Pestki dyni prażymy krótko na suchej patelni.

Sposób podania:

Casserole podajemy z posiekaną natką pietruszki  i prażonymi pestkami dyni.

Casserole to nazwa naczynia do zapiekania. Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Casserole to także nazwa dania - zapiekanki robionej z różnych składników i zapiekanych razem w formie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Ania 5 tygodni temu
Ciekawi mnie tylko czy przy pieczeniu 15 minutowym brokuły będą wystarczająco miekkie
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Dzień dobry Aniu! W wielu przepisach brokuły piecze się przez około 15 minut i tak jest też w tym przypadku. Jeśli wolisz, by były bardziej miękkie możesz piec je nieco dłużej. :) Pozdrawiam, Doradca Smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat