Zapiekanka z karczkiem.

Zapiekanka z karczkiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczku b/k

    1 kg
  • pieczarek

    0,5 kg
  • żółtego sera

    25 dag
  • czosnku

    4 ząbki
  • oliwy

    3 łyżki
  • octu balsamicznego

    3 łyżki
  • keczup

    1 mały słoiczek
  • majonez

    1 mały słoiczek
  • sos czosnkowy (ja użyłam własnej roboty)

    do smaku
  • smalcu

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień przed pieczeniem - Mięso podzielić na 5-6 kotletów. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę, posolić, opieprzyć i wlać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać. Natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Ew. kilka godzin.
Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubej tarce.
Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko smalcem, na spodzie rozsmarować trochę majonezu.
Położyć na nim karczek (jedną warstwę), posypać połową pieczarek, posmarować sosem czosnkowym, a na wierzch cienko rozsmarować keczup. Rozłożyć połowę startego sera. Znów kładziemy karczek, resztę pieczarek, na to trochę sosu czosnkowego i majonezu, potem keczup i starty ser.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekamy 80 minut, zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

03.07.2012 21:53
Pięknie przypieczone :)

Magdalena80

16.10.2011 21:27
o na taką się skuszę

Justyna223

10.07.2011 21:44
smacznie jak zawsze

Dorota59

27.02.2011 14:18
musi być pyszne

beatkaa153

03.11.2010 08:48
pycha

Sarenka

20.09.2010 16:04
Wyglada przesmacznie, mniam!

misia53

31.08.2010 23:52
Fajne to jest.

eli_555

27.08.2010 00:02
Danie pychotka

SmacznaPyza

16.07.2010 13:45
super sprawa takie potrawy jednogarnkowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat