Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.
Sosem zalewamy ziemniaki i kurczaka i dobrze mieszamy. Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Kurczaka z ziemniakami przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plasterki cytryny.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.