Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Szczypiorek siekamy. Ziemniaki, cebulę i szczypiorek mieszamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.
Kiełbaski śląskie i boczek kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.
Sosem zalewamy ziemniaki i cebulę i dobrze mieszamy. Połowę ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki układamy połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, a na pieczarki 100 g boczku. No boczek ponownie układamy ziemniaki i pozostałe składniki, na wierzchu powinien być boczek.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.