Flaczki z żołądków drobiowych.

Flaczki z żołądków drobiowych.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki drobiowe

    0,5 kg
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler korzeniowy

    1/2 szt
  • por

    1 liść
  • lubczyk

    1 gałązka
  • seler

    1 gałązka
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa un. Kucharek

    1 łyżeczka
  • masło

    3 dag
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • woda

    100-150 ml
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    10-12 szt
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • przyprawa do flaków

    1 opk
  • ziele angielskie całe

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żołądki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Zagotować ok.1,5 l wody wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.Wrzucić pokrojone żołądki. Obrać marchew,pietruszkę i seler.Włożyć je w całości do wywaru. Opłukać i dołożyć liście selera, pora i lubczyku.Rozpuścić także kostki rosołowe i wsypać vegetę.Gotować do miękkości, ok.1 godziny.Marchew,pietruszkę i seler wyjąć.Przestudzić je i zetrzeć na tarce jarzynowej Liście wyrzucić z wywaru. Starte warzywa włożyć z powrotem do zupy i wsypać przyprawę do flaków. Na małej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę pszenną i zasmażyć.Podlewać zimną wodą cały czas mieszając. Tak przygotowany zagęstnik wlać powoli do żołądków i nadal mieszać. Wsypać suszony majeranek i zagotować.Ew. doprawić jeszcze pieprzem mielonym. Podawać gorące z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AURELKA

31.03.2013 12:43
znakomite są

jolanta19

30.11.2011 17:01
uwielbiam

misia53

05.11.2011 21:55
Ewka właśnie też tak robię ,bo bardzo lubię podroby drobiowe ...tylko żoładki kroję na drobno po ugotowaniu ,bo łatwiej jest .

ronald88

31.10.2011 15:44
supcio

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat