Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladki z nadzieniem kokosowo-mloecznym
Ciemną czekoladę temperujemy. Gdy jest gotowa nalewamy do foremek od czekoladek, ja wybrałam tradycyjne praliny. Czekolada ma wypełnić całe wgłębienie, następnie przechylamy ja nad miską i wylewamy nadmiar.
Czekolada ma pokryć tylko spód i boki w foremce, resztę ściągamy nożem. Odstawiamy na 2–3 minuty. Dobrze utemperowana czekolada powinna w tym czasie lekko zastygnąć.
Przygotowane nadzienie nakładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą (2–3mm) końcówką i wyciskamy do foremki z czekoladą. Wyciskamy poniżej brzegów foremki, tak aby było miejsce na wykończenie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3–4 minuty.
Na foremkę i nadzienie wlewamy ciemną czekoladę i wyrównujemy, ściągając nadmiar nożem.
Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem możemy wstawić je na 2 minuty do lodówki, a następnie odwrócić, lekko puknąć w foremkę i czekoladki powinny wyjść. Przechowujemy w pudełku przez kilka do kilkunastu dni.