odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pudding z tapioki z herbatą matcha, odc. 21

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Oto prosty, smaczny i oryginalny deser z tapioki z herbatą matcha. Modne i zdrowe superfoods w wykonaniu Roberta Sowy. Przepis wystarczy Wam na 6 porcji przepysznego puddingu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drobna tapioka

    6 łyżek
  • mleko kokosowe

    1/2 l
  • sproszkowana herbata matcha

    1 i 1/2 łyżeczki
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • mus z mango

    1 szklanka
  • maliny

    1/2 szklanki
  • borówki

    1/2 szklanki
  • melon miodowy

    1/2 szt.

Do smaku:

  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

  • Kardamon mielony Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tabliczkę białej czekolady siekamy na małe kawałki. Z połówki obranego melona miodowego wydrążamy łyżką pestki i kroimy owoc na grubsze kawałki.

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dosypujemy sproszkowaną herbatę matcha i podgrzewamy, mieszając. Wrzucamy rozdrobnioną tabliczkę białej czekolady. Dodajemy łyżeczkę cukru ze skórką cytryny, cukier trzcinowy i szczyptę mielonego kardamonu. Do garnka wsypujemy drobną tapiokę i gotujemy 20-30 min, aż stanie się szklista. Całość przyprawiamy mielonym imbirem oraz szczyptą soli himalajskiej.

Podanie:

W schłodzonych pucharkach układamy kawałki melona, zakrywamy je 2 łyżkami tapioki oraz 3 łyżkami musu z mango. W musie z mango zatapiamy kilka borówek, a na wierzchu układamy parę malin. Deser dekorujemy świeżą miętą pieprzową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat