Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pudding z tapioki z herbatą matcha, odc. 21
Tabliczkę białej czekolady siekamy na małe kawałki. Z połówki obranego melona miodowego wydrążamy łyżką pestki i kroimy owoc na grubsze kawałki.
Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dosypujemy sproszkowaną herbatę matcha i podgrzewamy, mieszając. Wrzucamy rozdrobnioną tabliczkę białej czekolady. Dodajemy łyżeczkę cukru ze skórką cytryny, cukier trzcinowy i szczyptę mielonego kardamonu. Do garnka wsypujemy drobną tapiokę i gotujemy 20-30 min, aż stanie się szklista. Całość przyprawiamy mielonym imbirem oraz szczyptą soli himalajskiej.
Podanie:
W schłodzonych pucharkach układamy kawałki melona, zakrywamy je 2 łyżkami tapioki oraz 3 łyżkami musu z mango. W musie z mango zatapiamy kilka borówek, a na wierzchu układamy parę malin. Deser dekorujemy świeżą miętą pieprzową.