Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FILET Z INDYKA ZAPIEKANY BROKUŁAMI

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
pieczarki 30 dag
brokuł 25 dag
ser 10 dag
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: FILET Z INDYKA ZAPIEKANY BROKUŁAMI

Mięso pokroić w cienkie plasterki wielkości plastrów cytryny. W garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć umyte i pokrojone pieczarki, smażyć 2-3 minuty. Wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso, postawić garnek na płytkę, nakryć i dusić mięso na małym ogniu 15 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Do rondla wlać 2 szklanki wody i do wrzątku włożyć różyczki brokułów. Od momentu, gdy woda ponownie zawrze gotować 4 minuty. Odcedzić. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć brokuły zalać sosem z mięsem, posypać utartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na górną półkę i zapiekać 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 14.11.2011 10:45
moje ulubione składniki... pycha
Norgiusz 31.10.2011 07:35
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak