Puszysty biszkopt

Puszysty biszkopt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszysty biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Należy uważać aby w białkach nie znalazły się żółtka ponieważ wtedy białka ciężko się ubijają.
Krok 2 - Puszysty biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Krok 3 - Puszysty biszkopt
Ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku.
Krok 4 - Puszysty biszkopt
Do masy dodajemy mąkę (oba rodzaje) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Krok 5 - Puszysty biszkopt
Masę wylewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną bułką tartą. Jeśli biszkopt ma być użyty do przełożenia kremem polecam papier, ponieważ ciasto dużo łatwiej się wyjmuje. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

07.11.2012 14:03
lubię ciasta biszkoptowe;)

Lotar

16.10.2011 22:59
chyba się przepis zdublował...

Dorian

15.10.2011 18:21
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat