Ciasto brzoskwiniowe z konfiturą

Ciasto brzoskwiniowe z konfiturą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 szt
  • mąka

    2 szkl
  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • brzoskwinie

    2 puszki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • konfitura wiśniowa

    100 g
  • cukier puder

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy w małym garnku, odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie do piany dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, łączymy z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Ciągle miksując masę jajeczną dodajemy wymieszane wraz z proszkiem mąki oraz rozpuszczoną margaryną. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy. Na ciasto układamy połówki osączonych brzoskwiń. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i w środek każdej brzoskwini wkładamy porcję dżemu wiśniowego.
Użyłam formy o wymiarach 22x27 cm.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

30.05.2012 22:36
na pewno smaczne

MAR3STA

11.10.2011 22:28
pięknie wyszło

ben-ka

06.10.2011 09:24
aż ślinka cieknie:)

iziona

06.10.2011 09:09
Bardzo apetyczny widok od rana :)

Emilia22

06.10.2011 08:44
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat