Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy garniec
Kiedy pomidory się rozgotują, przecieramy je przez sito aby uzyskać coś a\'la mus.
doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dosypać nieco oregano)
następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię.
gotujemy, dorzucamy paprykę i cebulę.
Następnie czosnek i inne przyprawy do smaku.
gotujemy aż do miękkości papryki.
Uwaga: warto dodać rożne kolory papryki (ja dodałam żółtą, zieloną i czerwoną oraz czerwoną - baaaardzo ostrą!) potrawa zyskuje na wyglądzie
Ten \"gulasz\" można z powodzeniem wekować w sloiki bo ja zrobiłam swój właśnie z myślą o tym :) teraz tylko podgrzewam zawartość, dodaję kiełbasę lub kurczaka i mam pyszny obiad!
Oczywiście podane przeze mnie proporcje są czysto orientacyjne, zależnie od tego jak gęstą potrawę chcemy uzyskać możemy dodać więcej papryki lub cukinii, mi z podanej proporcji wyszły 4 słoiki 750 ml
zaletą tej potrawy jest także to, że nie dodajemy ani kropli wody :)