Co na obiad: Kurczak piri piri wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pieczony kurczak piri piri to idealny przepis na kurczaka dla miłośników ostrzejszych smaków. Papryka węgierska nadaje mu wyrazistego aromatu, a papryczki chili zapewniają odpowiednią pikantność.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • papryka

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryczka chili

    2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej

  • prażone orzeszki ziemne

    50 g
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet spirytusowy

    30 ml
  • olej

    250 ml
  • sok z połowy cytryny

  • cukier

    opcjonalnie

Kurczak piri piri:

  • kurczak

    1 cały
  • marynata

    100 ml
  • sok z połowy cytryny

  • gałązki rozmarynu

    2 gałązki

Dodatki:

  • chili

  • zielona cebulka

  • sos piri piri

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na brytfance do pieczenia układamy paprykę, obraną cebulę, pod spód umieszczamy chili oraz czosnek, całość solimy oraz polewamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut (lub aż papryka będzie wiotka, a cebula przyrumieniona).

Z upieczonej cebuli ściągamy pierwszą warstwę i kroimy, z papryki usuwamy szypułkę oraz gniazda nasienne i całość przekładamy do wysokiego naczynia wraz z chili oraz czosnkiem. Dodajemy  orzeszki ziemne, sól, paprykę węgierską, oregano, kolendrę, ocet, olej oraz sok z cytryny i całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera.

Kurczaka kładziemy na desce, solimy i szybkim prostym cięciem zza udka obcinamy plecy wraz z szyją, tak jak jest to pokazane na filmie. Następnie nacinamy udka oraz skrzydełka do kości, kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy rozmaryn i smarujemy marynatą piri piri. Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, lub 160 stopni przez 2 godziny.

Jeżeli kurczaka chcemy upiec na grillu, to grillujemy go na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut plecami do dołu.

Gotowego kurczaka ozdabiamy świeżym chili, zieloną cebulką, kolendrą oraz sosem piri piri. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat