Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kurczak piri piri wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczony kurczak piri piri to idealny przepis na kurczaka dla miłośników ostrzejszych smaków. Papryka węgierska nadaje mu wyrazistego aromatu, a papryczki chili zapewniają odpowiednią pikantność.

Składniki:

Marynata:

papryka 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej
prażone orzeszki ziemne 50 g
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
ocet spirytusowy 30 ml
olej 250 ml
sok z połowy cytryny
cukier opcjonalnie

Kurczak piri piri:

kurczak 1 cały
marynata 100 ml
sok z połowy cytryny
gałązki rozmarynu 2 gałązki

Dodatki:

chili
zielona cebulka
sos piri piri

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kurczak piri piri wg Piotra Ogińskiego

Na brytfance do pieczenia układamy paprykę, obraną cebulę, pod spód umieszczamy chili oraz czosnek, całość solimy oraz polewamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut (lub aż papryka będzie wiotka, a cebula przyrumieniona).

Z upieczonej cebuli ściągamy pierwszą warstwę i kroimy, z papryki usuwamy szypułkę oraz gniazda nasienne i całość przekładamy do wysokiego naczynia wraz z chili oraz czosnkiem. Dodajemy  orzeszki ziemne, sól, paprykę węgierską, oregano, kolendrę, ocet, olej oraz sok z cytryny i całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera.

Kurczaka kładziemy na desce, solimy i szybkim prostym cięciem zza udka obcinamy plecy wraz z szyją, tak jak jest to pokazane na filmie. Następnie nacinamy udka oraz skrzydełka do kości, kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy rozmaryn i smarujemy marynatą piri piri. Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, lub 160 stopni przez 2 godziny.

Jeżeli kurczaka chcemy upiec na grillu, to grillujemy go na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut plecami do dołu.

Gotowego kurczaka ozdabiamy świeżym chili, zieloną cebulką, kolendrą oraz sosem piri piri. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak