Przepis dnia, odc. 30. Krem z pomidorów z serem pleśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki (rozgniecione)
  • pomidory

    6 szt. (bez skóry)
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • rosół warzywny

    1 litr
  • ser pleśniowy

    100 g
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • pestki dyni

    2 łyżki (prażone)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
  • cukier

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 30. Krem z pomidorów z serem pleśniowym foto
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na gorącym oleju, dodać czosnek, pomidory i tymianek.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 30. Krem z pomidorów z serem pleśniowym foto
Chwilę podsmażyć, dodać bulion i gotować 5 minut na dużym ogniu.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 30. Krem z pomidorów z serem pleśniowym foto
Następnie dodać część pokruszonego sera pleśniowego (część pozostawiając do dekoracji) i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 30. Krem z pomidorów z serem pleśniowym foto
Zupę zmiksować, pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 30. Krem z pomidorów z serem pleśniowym foto
Przed podaniem posypać pozostałym serem i prażonymi pestkami dyni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat