Doradca Smaku X: Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym, odc. 24

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kuchnia węgierska to nie tylko zupa gulaszowa, paprykarz czy leczo, ale również pieczony, słodkowodny sandacz. Ponieważ Węgrzy nie mają dostępu do morza, sandacz z Balatonu stał się u nich najpopularniejszą rybą.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • filet z sandacza

    1 filet
  • kiełbasa węgierska paprykowa

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • papryka

    1/2 sztuki
  • pieczarki

    4 sztuki
  • pomidory pelati

    400 gramów
  • cukier

    15 gramów
  • kapary

    1 łyżka

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    2 - 3 gałązki

Do smaku:

  • pieprz cytrynowy

  • sól morska

  • papryka węgierska słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy. 2 ząbki czosnku siekamy, posypujemy solą, po czym ponownie siekamy, po czym dodajemy do marynaty i mieszamy.

Rybę kroimy na 3 kawałki, smarujemy białą część marynatą i wkładamy do reszty marynaty. Filety odkładamy na godzinę, by mięso się zamarynowało. Kiełbasę kroimy w plastry. 2 ząbki czosnku kroimy w plastry, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry. Do naczynia żaroodpornego wkładamy sandacza, pozostałą marynatą smarujemy wierzch ryby. Następnie wkładamy ją do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 10–15 minut w trybie termoobiegu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę węgierską paprykową, cebulę, czosnek, paprykę oraz pieczarki, składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy papryką węgierską i mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy pieprzem, dodajemy marynowane kapary,  mieszamy. Z piekarnika wyciągamy sandacza. Na talerz wykładamy sos paprykowo-pieczarkowy. Układamy porcję sandacza i dekorujemy natką pietruszki.

Doradca Smaku
Siekanie czosnku z solą wzmacnia aromat czosnku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat