Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej rzepakowy
100 mililitrów -
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki -
czosnek
4 ząbki -
filet z sandacza
1 filet -
kiełbasa węgierska paprykowa
1 sztuka -
cebula
1/2 sztuki -
papryka
1/2 sztuki -
pieczarki
4 sztuki -
pomidory pelati
400 gramów -
cukier
15 gramów -
kapary
1 łyżka
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
2 - 3 gałązki
Do smaku:
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym, odc. 24
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy. 2 ząbki czosnku siekamy, posypujemy solą, po czym ponownie siekamy, po czym dodajemy do marynaty i mieszamy.
Rybę kroimy na 3 kawałki, smarujemy białą część marynatą i wkładamy do reszty marynaty. Filety odkładamy na godzinę, by mięso się zamarynowało. Kiełbasę kroimy w plastry. 2 ząbki czosnku kroimy w plastry, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry. Do naczynia żaroodpornego wkładamy sandacza, pozostałą marynatą smarujemy wierzch ryby. Następnie wkładamy ją do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 10–15 minut w trybie termoobiegu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę węgierską paprykową, cebulę, czosnek, paprykę oraz pieczarki, składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy papryką węgierską i mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy pieprzem, dodajemy marynowane kapary, mieszamy. Z piekarnika wyciągamy sandacza. Na talerz wykładamy sos paprykowo-pieczarkowy. Układamy porcję sandacza i dekorujemy natką pietruszki.
Siekanie czosnku z solą wzmacnia aromat czosnku.![]()
Komentarze (0)