Rogaliki drożdżowe z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtko surowe

    3 szt
  • drożdże świeże

    30 gram
  • mleko

    2/3 szklanki
  • powidła

    1 słoik
  • margaryna

    60 gram
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesiać make do miski, dodać rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, wszystko wymieszać na gładkie ciasto. Potem dodać roztopiona margarynę. Wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce pod ściereczką aż podwoi swoją wielkość. rozwałkować na stolnicy i kroić na trójkąty, na środku umieszczać łyżeczkę dżemu, układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika. Smarować jajkiem rogaliki. Piec w temp.160-180 stopni na złoty kolor około 30 minut. wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

15.11.2011 21:16
uwielbiam

anemon

21.10.2011 09:31
Bardzo ładne, malutkie rogaliki.

Sarenka

12.01.2011 17:27
jak ja lubie takie rogaliki!!

IZABELA29

05.08.2010 10:24
robie z marmoladka i budyniem tez s~ą pycha

peggysue

03.07.2010 10:02
uwielbiam takie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat