Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
cukinia 2 szt
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
ser żółty 15 dag
Sól czosnkowa jodowana Prymat
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół.
Dużą łyżka skrobiemy miąższ do miski.
Cebule obieramy i siekamy razem z czosnkiem na drobna kosteczkę .
Smażymy na łyżce oliwy, dodajemy miąższ z cukinii, a następnie mięso mielone. Rozdrabniamy wszystko dokładanie widelcem. Dosypujemy bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Połówki cukinii napełniamy gotowym farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem.
Zapiekamy w temperaturze 180* C przez 15 minut, wyciągamy, posypujemy startym serem po wierzchu i pieczemy kolejne 10 -15 minut.
Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 13.01.2014 21:31
to coś dla mnie!
Wacław 09.10.2013 10:02
robimy podobnie
PIOTR11 24.01.2013 15:28
ciekawy pomysł
Dorian 03.10.2012 15:58
super
rutynka 18.06.2012 10:15
wygląda bardzo smacznie
caralajna 08.04.2012 22:34
fajna
Sarenka 06.11.2011 13:49
Bardzo podobną, duużą cukinię przygotowałam na przyjazd rodzinki. Dodałam jeszcze pieczarki, wszyscy się zajadali i pewnie zjedli by jeszcze, ale już nie było :]
ben-ka 08.10.2011 09:00
pyszne jedzonko.
kochanyptysiu 05.10.2011 09:17
bardzo fajna
misia53 27.09.2011 14:54
uwielbiam cukinię w różnych konfiguracjach
suzana 26.09.2011 14:28
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak