Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna zupa pomidorowa z grzankami czosnkowymi
Do garnka wlewamy zagęszczony sok pomidorowy (Passata) oraz wodę i gotujemy kilka minut. Siekamy bardzo drobno cebulę i ząbek czosnku, po czym przysmażamy je na oliwie z oliwek i dodajemy do garnka z passatą. Gotujemy chwilę, dodajemy 2 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz.
2. Grzanki z masłem czosnkowym i mozzarellą.
W miseczce mieszamy masło, łyżeczkę suszonej bazylii, suszoną pietruszkę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Najlepiej odstawić tak przygotowane masło do lodówki na około 30 minut, ale świeżo zrobione też jest bardzo dobre.
Chleb tostowy smarujemy przygotowanym masłem i kładziemy na niego pokrojoną mozzarellę.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najlepiej z włączonym grillem. Pieczemy, aż się zarumienią (około 5min).
***
Zupę rozlewamy do miseczek/talerzy dodajemy odrobinę posiekanej świeżej bazylli i pokrojonej mozzarelli. Można dodać łyżkę śmietany.
Smacznego !