Śliwkowy wieniec

Śliwkowy wieniec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna Kasia

    200 g
  • cukier

    1 szk
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jajka

    5 szt
  • mąka

    2 szk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • śliwki

    10 szt
  • cukier puder

    1 szk
  • sok śliwkowy

    3 łyżka
  • śnieżki cukrowe

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym jajku nadal ucierając.
Następnie wsypać jedną szklankę mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wymieszać, dodać drugą szklankę mąki i drugą łyżeczke proszku do pieczenia.
Masę wyłożyć do tortownicy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Umyte śliwki wypestkować, pokroić na połówki, posypać mąką i wetknąć dookoła kominka w ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Z cukru pudru i soku zrobić lukier.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać śnieżkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malinka

21.07.2012 20:19
Bardzo apetycznie wygląda:)

agnieszka214

09.05.2012 15:59
pysznie sie prezentuje

cukiereczek

06.11.2011 07:51
aż ślinka leci

Sarenka

03.10.2011 07:33
Kolorki ma świetne

Agnieszka_B

26.09.2011 21:08
Wygląda bajecznie!!!

matriasik

25.09.2011 19:44
Świetne ciacho!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat