Ciasto z makiem

Ciasto z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier

    12 dag
  • jajka

    3 szt
  • mąka krupczatka

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mak

    50 dag
  • dżem śliwkowy

    0,5 słoika
  • masło roślinne - do masy

    0,5 kostki
  • miód

    2 łyżki
  • rodzynki

    1 garść
  • tłuszcz do formy

  • jajka

    3 do masy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dokładnie ucieramy a następnie wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Przygotowujemy masę makową: mak sparzamy, dokładnie odsączamy i mielimy dwukrotnie.W misce łączymy mak żółtka /3 szt/, dżem, stopione masło roślinne, miód i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę makową przekładamy na ciasto w formie i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Masło roślinne i margarynę możemy zastąpić masłem a do masy makowej możemy dodać dwie łyżki kakao i garść orzechów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

22.09.2011 20:34
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat