Przepis i sposób przygotowania na: Indycze kiełbaski w sosie bolońskim
mała marchew
25 dkg pomidorów
4 łyżki oleju
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
20g selera
70 g cebuli
300 ml wody
ząbek czosnku
220 g koncentratu pomidorowego
łyżka cukru
sól
bazylia
majeranek
pieprz czarny mielony
Mięso mieszamy z bułką, jajkiem i czosnkiem a następnie dosypujemy po szczypcie każdej przyprawy, dorzucamy posiekany czosnek, cebulę i ponownie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kiełbaski mniej więcej długości palca i obtaczamy w bułce tartej (niezbyt grubo). Obsmażamy na oleju z każdej strony.
Marchew obieramy i trzemy na tarce, selera , pomidory i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do rondla, dodajemy resztę składników i gotujemy. Gdy sos będzie prawie gotowy dorzucamy usmażone kiełbaski i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Podajemy z ryżem i papryką z zalewy.