Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    25 dag
  • cukier

    10 dag
  • masła lub margaryny

    15 dag
  • cukier waniiowy

    1
  • żółtka

    2
  • proszek do pieczenia

    torebka
  • jabłek

    1 kg
  • białego wina

    375 ml
  • budyńe wanilowe

    2
  • sok jabłkowy

    375 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych skłądników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę. Jabłaka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sok i wino połaczyć i odlać pół szkanki a resztę zagotowac z cukrem. Budynie rozprowadzić w zimnym soku, wlac do wrzącego płynu i mieszając zagotować. Jabłaka wyłożyć na ciasto zalać gorącym budyniem, wstawic do srednio nagrzanego pikarnika. Piec ok 70 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z pieca ciasto ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

29.04.2011 09:03
bardzo lubię

iwona332

07.01.2011 00:14
super

IZABELA29

06.10.2010 09:22
jabłuszka to jest to co lubię

Beata73

08.09.2010 17:58
nie próbowałam jeszcze z winem! ale to zrobię!

Łucja1

08.09.2010 17:23
bardzo interesujący przepis zrobię na sobotę!

mamusia1

06.09.2010 15:41
dużo pracy ale efekt ciekawy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat