Łazanki z kapustą : wg Buni

Łazanki z kapustą : wg Buni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • bulion drobiowy

    2 kostki
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • grzyby suszone

    1 szklanka (ugotowane i pokrojone)
  • mąka

    30 dag
  • jajka

    2 szt.
  • woda

    6 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • kapusta kiszona

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki , jajka , wody , szczypty soli zagnieść twarde ciasto . Rozwałkować podsypując mąką na cienkie płaty . Pokroić w paski . Kroić w kwadraciki ( romby ) . Rozsypać po obsypanej mąką stolnicy i wysuszyć . Gotować na osolonym wrzątku od 8 do 15 minut zależnie jak są duże . Odcedzić . Przelać zimną woda by zahartować makaron . Odstawić .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi .



Najlepiej jest makaron zrobić hurtem w większej ilości , dobrze wysuszyć i mieć gotowy w zapasie . To samo z kapusta z grzybami – zrobić w wolnej chwili gar ( bez dodawania kminku ) . Ostudzić , podzielić na porcje i zamrozić . Gotową wyciągać w miarę potrzeby i używać jako podstawę bigosu , farsz do pierogów , krokietów , do łazanek z kapusta czy jako dodatek do pieczonych mięs . Jest gotowa tylko podgrzać i robić to na co akurat ma się ochotę .

Jeśli nie ma domownika który lubi i umie robić makaron można kupić gotowe łazanki

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

05.09.2011 14:30
mniam

etka

13.01.2011 11:17
lubię czasem takie zjeść

pioge7

19.12.2010 17:41
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat