Pierogi ruskie z ,, krzyżówką \" :

Pierogi ruskie z ,, krzyżówką \" :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 25 dag ugotowanych ziemniaków,2 cebule,2 łyżki oliwy,sól, pieprz mielony

  • 25 dag boczku wytopionego na skwarki,1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1/2 pęczka koperku,3 średniej wielkości ząbki czosnku,otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa

  • łyżeczka sosu Sambal Oelek ,1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kosteczkę

  • 1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę ,sól,pieprz mielony

  • mąka

    35 dag
  • jajko

    1 szt.
  • woda

    3/4 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • biały ser

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową

Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.

Podawać pierogi polane sosem .

Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur7

12.03.2013 06:27
lubię pierogi w każdej postaci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat